Büyükçekmece' de 13 Hasarlı Bina Yıkıldı

Silivri açıklarında 26 Eylül 2019 tarihinde meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından Büyükçekmece`de hasar aldığı tespit edilen 13 binanın kentsel dönüşüm kapsamında yıkımına başlandı.

BÜYÜKÇEKMECE 17.11.2020 21:43:00 0
Büyükçekmece

Beklenen İstanbul depremi öncesinde hazırlıklarına hız kesmeden devam eden Büyükçekmece Belediyesi, hasarlı ve deprem riski taşıyan konutlarda oturan 67 ailenin deprem kâbusunu sona erdiriyor. Hasarlı oldukları tespit edilen riskli 13 ayrı binada yer alan 96 konut ve 4 iş yeri, belediyeye bağlı ekipler tarafından yıkımı yapıldı. Yıkım esnasında açıklamalarda bulunan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, depremden ciddi anlamda etkilenecek bölgelerin kentsel dönüşüme tabi olabilmelerinin önündeki engelin İBB meclisi olduğunu söyledi.


“Kentimizin yenilenmesi için var gücümüzle çalışıyoruz”

 

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, “İstanbul Büyükşehir Meclisi’nden veya Ankara’dan hiçbir beklentiye girmeden yani kendi işimizi kendimiz yapalım düşüncesiyle yola çıktık. Şuana kadar 22 binden fazla konutu yeniledik. Bugün Büyükçekmece’nin 13 ayrı noktasında yıkım yapıyoruz. 13 ayrı yerde bu gördüğünüz siteler gibi yıkım yapıyoruz. Burada şuanda 4 – 5 bloktan oluşan bir siteyi yıkıyoruz. Yeni gözüküyor ama içerisinin filmini çektik çünkü çökmüş. Dolayısıyla 100 konutu daha bugün yıkıyoruz ve yerinde yenilemeyi başlatıyoruz. İnşaatları başlatıyoruz. Gelecek hafta bundan daha fazlasını yıkacağız. Sebebi şu: Naci Görür hoca ve diğer bilim insanları diyor ki; ‘Koşarak gidin’ diyor. ‘Bırakın konuşmayı’ diyor. ‘İcraat yapın’ diyor. İstanbul’da icraatın her şeyin önüne geçmesi lazım. İstanbul Büyükşehir Meclisi’nde gruplar, partilerin meclis üyeleri birbirlerini yemeye devam etsinler. Biz Büyükçekmece’de kentsel dönüşüme devam edeceğiz. Çünkü biz insanımızı çok seviyoruz. Biz bir tek zayiat vermekten dahi büyük şekilde endişe duyarız yani bir tek kişiye dahi zayiat vermek bizi son derece yıkar. 1 kişiyi dahi kaybedemeyiz. Sadece burada değil ülkemizde 1 kişinin canı çok değerli. 1 kişinin canıyla bin kişinin canı bana göre aynı. İnsanların hayatıyla ilgili bu konuda 22 seneden beri alınan yol herkes tarafından biliniyor ama biz Büyükçekmece’de başka işlerle uğraşmadan kentimizin yenilenmesi için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

 

“Bunların hepsi çökecek, burada insanlar ölecek!”

 

Kentsel dönüşümün hızlandırılması adına Ankara’nın da harekete geçmesi gerektiğini kaydeden Akgün sözlerini şöyle sürdürdü; “Büyükçekmece’de biz 3 yılda kentsel yenilememizi bitiririz ama en büyük engel İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’dir. Silivri önlerinde vuku bulacak depremde herkesin İstanbulluların bildiği Kumburgaz sahillerindeki yüksek katlı bloklar var köy zamanında orada birçok köy var Celaliye, Kamiloba, Kumburgaz köylerinde hem köy zamanında hem de Bayındırlık İl Müdürlüğü zamanında ve belde belediyeleri zamanında yapılmış ayakta duramayacak 7 – 8 – 9 katlı bloklar var. Bunların hepsi çökecek, burada insanlar ölecek! Diyoruz ki planımızı bir an önce onaylayın, biz sizden gökdelen falan istemiyoruz.”

 


Anahtar Kelimeler: Büyükçekmece' Hasarlı Yıkıldı