Beylikdüzü "Çocuk İstismarına Dur" Demek İçin Bir Arada

Beylikdüzü çocuk istismarına karşı bilinçleniyor. Çocuk istismarına karşı farkındalık yaratmak adına Beylikdüzü Kent Konseyi Kadın Meclisi, bir dizi söyleşi düzenliyor.

BEYLİKDÜZÜ 15.11.2016 20:17:00 0
Beylikdüzü

Çocuk istismarının hukuki yönleri ve psikolojik etkilerinin değerlendirildiği söyleşilerin ilki Beylikdüzü Erol Günaydın Sahnesi’nde gerçekleşti. 

Beylikdüzü Kent Konseyi Kadın Meclisi, 3. Bölge Kadın Meclisleri ile 3 Mart’tan bu yana düzenli olarak bir araya gelerek kadın ve çocuğa yönelik şiddete dur diyor.

Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Beylikdüzü, Çatalca, Silivri, Küçükçekmece olmak üzere dokuz ilçe ile iş birliği içinde yürütülen bu sosyal sorumluluk adına Beylikdüzü’nde “Çocuk İstismarı” hakkında bilgilendirme amaçlı söyleşiler düzenlenmeye başlandı.

Alanında uzman Avukat ve psikolog eşliğinde gerçekleşen toplantıların ilki Beylikdüzü Belediyesi Erol Günaydın Sahnesi’nde gerçekleşti. Söyleşiye ebeveynler ve eğitimciler katıldı. 

“Suçu işleyen kadar, suça göz yuman da suçludur”

Söyleşide Avukat Seher Okşar, çocuk istismarını hukuki açıdan değerlendirdi ve böyle bir durumla karşılaşıldığında neler yapılması gerektiğini tüm detayları ile anlattı. Avukat Okşar; “Suçu işlemek kadar, bu suça göz yummak da Türk Ceza Kanunu’nda bir suçtur. Ama her şeyden önce bu vicdani bir sorumluluktur.” diyerek sözlerine başladı. İstismara uğrayan kişinin yasal hakları ve sürecin işleyişini anlatan Avukat Okşar, istimara uğrayan çocuğun öncelikle Çocuk İzleme Merkezleri’ne yönlendirilmesi gerektiğini,  buradan sağlanacak pedagog ve avukatın yasal zorunluluk ve hak olduğunu hatırlattı. “Suçlunun cezayı alacağı süreç ve sonrasında hukuka yardımcı olmak önceliğimiz olmalıdır. Bu nedenle haklarımızı ve kanunu çok iyi bilmemiz gerekiyor” diye ekledi. 

“Çocuk fikri olmayan konuda yalan söyleyemez.”

Psikolog Beyza Akoğlan ise, istismarı psikolojik açından değerlendirdi ve istismara uğrayan kişilerde gözlenen belirtileri yaş yaş örneklendirdi. İstismar fark edildiğinde neler yapılması gerektiği, öncesi ve sonrasında alınabilecek önlemler üzerinde duran Psikolog Akdoğan, “İstismar çoğunlukla yakın çevreden geliyor. Çocuk yaşamadığı şey konusunda yalan söylemez ya da hayal kurmaz. Lütfen çocuğun her anlattığını ciddiye alarak dinleyin.” dedi. Ailelerin çocuğa yaklaşımı, çocuğun istismara yönelik aldığı eğitimin oldukça önemli olduğunu belirten Akdoğan, “Bu konuda uzman yardımı almaktan kaçınmayın.” dedi. Söyleşi katılımcıların uzmanlara yönettiği sorular ile devam etti. 

İstismara yönelik tüm detayların konuşulduğu söyleşiler, Beylikdüzü’nde devam edecek. Söyleşilerin ikincisi 21 Kasım Pazartesi günü Özgecan Aslan Kültür Merkezi, üçüncüsü ise 28 Kasım Pazartesi günü Gürpınar Zübeyde Ana Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.