B.Çekmece' de Deprem Riski Taşıyan 70 Konut Yıkıldı

Büyükçekmece'de 2019 Silivri depreminde hasar gören ve depremde yıkılma riski taşıdığı tespit edilen 70 daire kentsel dönüşüm kapsamında yıkıldı.

31.05.2021 14:42:00 0
  B.Çekmece

Büyükçekmece’de 2019 Silivri depreminde hasar gören ve depremde yıkılma riski taşıdığı tespit edilen 70 daire kentsel dönüşüm kapsamında yıkıldı.

Cumhuriyet, Tepecik ve Fatih mahallelerinde 70 bağımsız bölümden oluşan riskli yapıların yıkımı Büyükçekmece Belediyesi ekiplerinin gözetiminde kontrollü bir şekilde gerçekleşti.

‘’En kısa sürede sağlıklı dairelerine kavuşacaklar’’

Beklenen İstanbul depremine karşı Büyükçekmece Belediyesi hazırlıklarına hız kesmeden devam ediyor. Kentsel dönüşüm kapsamında riskli yapılar yıkılıp yenileniyor. Bugüne kadar 26 bin konutun yenilendiği Büyükçekmece’de Belediye Başkan yardımcısı Ömer Kazancı süreçle ilgili şunları söyledi: ‘’Bugün yine Büyükçekmece’de kentsel dönüşüm çalışmalarımıza devam ediyoruz. Biliyorsunuz deprem her an kapımızda. Onun için Belediye Başkanımız kentsel dönüşüm çalışmalarına çok önem veriyor. Belediye Başkanımız Sayın Dr. Hasan Akgün kentsel dönüşüm çalışmalarını özellikle takip etmeleri için zaten belediyemizde kurulmuş olan kentsel dönüşüm birimiyle çalışma yürüyor. Bugün Cumhuriyet Mahallesindeyiz. Bugün arkamızda gördüğünüz 8 blokta yaklaşık 45 dairenin dönüşüm işlemi yapılacak. Bu bloklardan bir tanesi 2019 depreminde hasar görmüştü. Diğer blok sahipleri de hak sahipleri, daire sahipleri bir araya gelerek önce bloklarını boşalttılar sonra zemin etütleri yapıldı. Karotlar alındı ve depreme dayanıksız olduğu ortaya çıkınca buradaki 45 dairenin dönüşümü bugün yıkımına başlandı. En kısa sürede burada yaşayan vatandaşlarımız sağlıklı dairelerine kavuşacaklar. Ayrıca Büyükçekmece genelinde bugün itibariyle şu an 70’e yakın dairenin yakım işlemi devam etmektedir. Amacımız burada yaşayan vatandaşlarımızın sağlıklı binalarda yaşaması ve depremde can kaybının olmaması.’’

Sevinci ve hüznü bir arada yaşadılar

Riskli yapılarda oturan ve evlerini kentsel dönüşüme veren daire sahipleri evlerinin yıkımını yerinde izledi. Depreme dayanıkı ve sağlam evlerde oturacakları için mutlu olan vatandaşlar duygularını şu şekilde aktardı:

Yaşar Aydın: ‘’Sitenin yöneticisiyim. Uzun süredir zaten 1980’li yıllarda yapılmış binalar eski binalar. Kentsel dönüşümden biz de istifade etmek istedik. Çalışmalara başlandı. Daire sahipleri de yardımcı oldular. İmzalar atıldı. Bu safhaya geldik. Bir tanesi deprem hasarlıydı bloklardan. Onun da etkisiyle daha çabuk işlem yapıldı.

Sakine Ekinci: 32 senedir ben buradayım. Biliyorsunuz binalar Büyükçekmece’de yeraltı suları çok olduğu için bazı binaların altıyla ev sahipleri ilgilenmediler. Benim evimde en ufak bir çatlak, kırık yok. Ben binama çok baktım. Bazı binadakiler ilgilenmediler. Çürükler oldu. Demirler kükürtlendi, çürüdü. Hayırlısı olsun. Çok üzülüyorum. Daha sağlam daha sağlıklı güzel bir ortam olacak inşallah.”