Başkan Emanet`in Geleneksel Gençlik Buluşması

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet, tüketici hakları konusunda gençleri bilgilendirme çalışmalarına devam ediyor.

BÜYÜKÇEKMECE 13.03.2018 01:24:24 0
Başkan Emanet`in Geleneksel Gençlik Buluşması

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği,Dünya Tüketiciler Günü ve 15-21 Mart tarihleri arasındaki Tüketiciyi Koruma Haftası nedeniyle her yıl geleneksel hale getirdiği, geleceğin teminatları öğrencilerle yine bir çatı altında buluştu.  

Öğrencilerin bilinçlendirilmesinin hem kendileri hem de ülke ekonomileri adına  basite alınamayacak kadar büyük bir etkiye sahip olduğunu vurgulayan Dernek Başkanı Sevgi Emanet gençlik buluşmalarına bir yenisini daha ekledi. Büyükçekmece Anadolu Lisesi ve Büyükçekmece Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri Emanet’ten tüketici olarak, haklarının neler olduğu ve gerektiği zaman bu haklarını korumak için neler yapabilecekleri,nerelere başvurabilecekleri hakkında bilgiler aldı.

 

“GENÇLER BİZİM YARINIMIZ, HERŞEYİMİZ.”

Dernek Başkanı Emanet ; Amacımız gittiğimiz okullarda buluştuğumuz gençlere teknolojik gelişmelerin hızla arttığı günümüzde ve üretim faaliyetlerinin giderek çeşitlendiğini, mal ve hizmetlerin tüketiciye sunulmasında kullanılan pazarlama yöntemlerini, tüketicilerin problemlerinin çözümlenmesi ve uğradıkları zararın karşılanması konularını aşılamak.Ama bunun yanı sıra “Gençlik bizim yarınımız,teminatımız ve her şeyimiz “olduğu için onlara çeşitli görsellerle ,bilinçli beslenme,kötü alışkanlıklardan uzak durma,kendi malını kullanarak milli olma duygusunu,israftan özellikle çöpe atılan ekmeklerin yani nimetin değerini,internetin teknolojik araç olduğunu kullanmayı bilmediğimiz zaman verdiği zararları,enerji ve su tasarrufu vs. gibi önemli konuların da altını çizip,bilinçli tüketimi aşılıyoruz.Dünyadaki sınırlı kaynakları ölçülü kullanmanın, doğayı korumanın ve gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmanın teminatı öncelikle biz ebeveynleriz .Onun için tüketirken gelecek nesillerimizin hakkına girmeyelim.Ayrıca gençleri popüler kültürün gölgesinden çekip her alanda eğitimin çatısı altında toplamakla mükellefiz.

 

HERŞEYİ TÜKETİYORUZ…

Tüketime odaklı bir toplum olarak yaşıyoruz.Üretim fazlalaştı,ürün yelpazeleri genişledi.Alım gücü arttı.Buna bağlı tükettikçe borçlar da kabardı. Mekanlar, insanlar,markalar popüler oldu. Bir güç,bir statü hevesi..iletişimler suni. Ne alırsanız alın, altı aya kalmadan modası geçiyor.Sevgi bile suistimal ediliyor. Aşklar,evlilikler,dostluklar ne kadar uzun süreli oluyor?İstisnalar dışında cevap ortada.. Egosantrik duygularla sevgi eşiğini çiğneyip güzel olan her şeyi tüketiyoruz. Ne uğruna ?Hipnoz olmuş gibi durmak bilmez bir şekilde tüketim çılgınlığına kapılmış gidiyoruz. İhtiyaç ve lüks kavramları birbirine karışmış, her şeyin sanal ortamda yaşandığı görmediğimiz ya da unuttuğumuz insan yanımız tutkuların esiri olmuş.

Sözcükleri,hayatı,doğayı,duguları,şehirleri,mekanları,insanları,yarınları,vicdanımızı,merhametimizi,dostlukları,kılık kıyafetleri,yiyecek içecekleri,teknolojiyi ne var ne yok her şeyi  tüketiyoruz. Kısacası bize bahşedilen ömrü tüketiyoruz. Sözde ve özde de aynı olabilmeyi başaran kaç kişi var kim bilir ? Sevgi öldü..Dostta dost,sevgiye aynı sevgi içtenliği,yalınlığı ve dürüstlüğü ile yaklaşabilen ve bunu yaşamın her anına ilmek ilmek işleyen...Kaç kişi var? Var olanlara da buradan yürekten selam olsun.

Ne güzel söylenmiş değil mi; “Eğer” Değerlerini,diğerlerinden ayıramıyorsan…“Meğer”lerini bir cebine, “keşke “ lerini öbür cebine koyacaksın.

DOKSANDAN FAZLA ÜLKEDE KUTLANIYOR…

Emanet;”Bu gün dünyada doksandan fazla ülkede Dünya Tüketiciler Günü kutlanmaktadır.15 Mart 1962 yılında dönemin ABD Başkanı John F. Kennedy Temsilciler Meclisinde ilk kez "Tüketici Hakları" kavramını kullanır.İlk olarak Amerika,ardından Avrupa ve İskandinav ülkelerinde ortaya çıkan tüketici koruma faaliyetleri Japonya'ya ve oradan da tüm dünya ülkelerine yayılmaya başlamıştır. Daha sonra Birleşmiş Milletler, 1985 yılında aldığı bir kararla Tüketici Hakları Evrensel Beyannamesini ilan ederken bu konuşmanın yapıldığı 15 Mart tarihini Dünya Tüketici Hakları Günü olarak kabul etmiş ve uluslararası tüketici örgütleri de bunu her yıl Dünya Tüketici Hakları Günü olarak kutlamaya başlamıştır.

 

HAKLARIMIZI BİLMELİ VE KULLANMALIYIZ…

Hepimiz birer tüketici olarak haklarımızı bilmeli ve kullanmalıyız.Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesi’ne göre dokuz temel tüketici hakkı vardır. Temel İhtiyaçların Karşılanması Hakkı, Sağlık ve Güvenlik Hakkı, Bilgi Edinme Hakkı, Eğitilme Hakkı, Zararların Giderilmesi Hakkı, Sağlıklı Bir Çevrede Yaşama Hakkı, Ekonomik Çıkarların Korunması Hakkı, Seçme Hakkı, Temsil Edilme, Örgütlenme, Sesini Duyurma Hakkı.

 

UYUŞMAZLIKLARDA HAKEM HEYETLERİ VE MAHKEMELERİ PARASAL SINIRLARI

Emanet; şahsımın da tüketicileri temsilen heyette bulunduğu İlçe Tüketici Hakem Heyetinde bu güne kadar binlerce dosya karara bağlanmıştır.Görüşülen şikayetlerin büyük çoğunluğu tüketici lehine sonuçlanmıştır.Parasal değeri 4.570TL ye kadar olan uyuşmazlıklar için İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine,4.570 TL ile 6.860 TL arası uyuşmazlıklar için İl Tüketici Hakem Heyetine,6.860 TL üzerindeki tüketici uyuşmazlıklarının tamamında Tüketici Mahkemesi görevlidir.

 

GURURLUYUZ.

Emanet sözlerine ;”Derneğimiz olarak İlçemiz de yediden yetmişe tüm tüketicilere ulaşıp,birebir sorunları çözmek, onları bilinçlendirmek ayrıca böyle okullarda gençlerle buluşmaktan dolayı çok mutlu ve gururluyuz.Tüketici bilincini en üst seviyelere taşımak için elimizi taşın altına koyduk.Derneğimiz olarak sadece etkinliklerimiz,çalışmalarımız  bir gün yada bir tüketici haftası ile sınırlı değil.Göreve geldiğimiz ilk günkü gibi aynı heyecan ve ruh ile hizmet etmeye tüm yönetim kurulu arkadaşlarımla  birlikte el ele vererek devam ediyoruz ve edeceğiz.Derneğimizi hep ileri götürmenin mücadelesini vereceğiz. Bu vesile ile  başta ilçemiz olmak üzere, ülkemizde ve bütün dünyada tüketici haklarının korunması ve bu haklara karşı saygı duyulmasını diliyor,bu duygu ve düşüncelerle, tüm vatandaşlarımızın “15 Mart Dünya Tüketiciler Günü’nü tebrik ediyor,sevgi ve saygılar sunuyorum” diyerek son verdi.