Alman Medyası

Alman medyası, Türkiye ve Almanya ilişkilerinin Büyükçekmece ve Gelsenkirchen belediyelerince kurulan Kardeş Şehir ilişkileri gibi olması gerektiğini yazdı.

BÜYÜKÇEKMECE 23.03.2017 15:59:36 0
Alman Medyası

Gazeteler,  Büyükçekmece - Gelsenkirchen Kardeş Şehir Dostluğunu Geliştirme Derneği Başkanı Rudiger von Schoenfeldt’in konuyla ilgili açıklamasına geniş yer verdi. Gelsenkirchen eski emniyet müdürü de olan dernek başkanı Schoenfeldt, “Son krizin ilimize ve dostluğumuza hiçbir olumsuz etkisi olmadı. 2017’de de dostluğumuz ve ilişkilerimiz gelişerek devam ediyor” dedi.

Gelsenkirchen’de Türk ve Almanların birbirinin siyasi ve dini inancına saygı duyduğunu belirten Rudiger von Schoenfeldt, uzun yıllar önce kurulan kardeş şehir ilişkilerinin bu dostluk ortamının yaratılmasında çok büyük katkısı olduğunu belirtti.

ASIL OLAN DOSTLUK VE KARDEŞLİK

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün,“Şehirlerarası kardeşlik ilişkileri sadece o iki şehrin insanlarının barış içinde yaşamasına değil, iki ülke hatta tüm dünya barışına hizmet eder” dedi. “Siyasi sorunların geçici olduğuna, milletlerarası dostluğun kalıcı olduğuna” vurgu yapan Dr. Akgün şöyle konuştu:

“Kültürel ve sportif ilişkiler dünya barışına ve dostluğuna büyük katkıda bulunur. Bizim dünyanın önemli kentleriyle kardeş şehir anlaşmamız var ve hepsiyle sosyal, sportif ve kültürel ilişkilerimiz canlı. İnsanların dini, dili, rengi, siyasi görüşü farklı olabilir. Herkes birbirinin değerlerine saygı duymalı ve demokrasi altında birleşmeli. Genç nesillere barış ve demokrasi miras bırakmalıyız. Bizim Avrupa’daki kardeş şehirlerimizle ilişkilerimizde öne çıkardığımız anlayış budur. Avrupalı kardeşlerimiz de buna uyuyor”  

HER ALANDA DOSTLUK

Büyükçekmece - Gelsenkirchen Kardeş Şehir anlaşması 2004 yılında Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün ve Gelsenkirchen Büyükşehir Belediye Başkanı Oliver Wittke arasında imzalanmıştı. 2005 yılından 2009’a kadar Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Şehircilik ve Ulaştırma Bakanı olarak görev yapan Wittke halen Federal Mecliste CDU Milletvekili. Wittke, geçen yıl,  Alman Meclisi'ne  "Ermeni soykırımı kararının hiçbir tarafa bir yararının olmayacağını ve geri çekilmesi gerektiğini" savunan bir önerge vermişti.

KARDEŞLİK PERÇİNLENİYOR

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Gelsenkirchen Belediye Başkanı Frank Baranowski ve Büyükçekmece - Gelsenkirchen Kardeş Şehir Dostluğunu Geliştirme Derneği Başkanı Rüdiger von Schoenfeldt'in öncülüğünde kardeş şehir ilişkileri, okullar, sivil toplum kuruluşları ve spor kulüpleri kardeşliğiyle de perçinleniyor.

Dünya futbolunun dev isimlerinden Gelsenkirchen takımı Schalke 04 ve Büyükçekmece Belediyesi, Türk futboluna genç yetenekler kazandıracak önemli bir projeye imza attı. Dr. Hasan Akgün, Büyükçekmece Belediyespor’un  altyapısını güçlendirmek ve Türk futboluna yetenekli isimler kazandırmak için dünya devi Schalke 04 ile başlatılan girişimlerin çok yararlı olacağını söyledi. Büyükçekmece Voleybol akademisi Klübü ve Gelsenkirchen voleybol takımları arasında da kardeşlik protokolü imzalandı.

Her iki şehrin okulları arasında ise, kardeş okul anlaşması yapılıyor. Bu kapsamda Gelsenkirchen’in büyük okullarından Gesamtschule Berger Feld ile Büyükçekmece Ekinoba Mahallesi Batı Kent Koleji arasında kardeş okul protokolü imzalandı.  

Büyükçekmece ve Gelsenkirchen arasındaki sivil toplum kuruluşları kardeşliğinin ilk adımı ise Büyükçekmece Rotary Kulübü ile Gelsenkirchen Rotary Kulübü arasında imzalanan dostluk anlaşmasıyla başladı. Daha sonra Gelsenkirchen Buer Rotary ve Gelsenkirchen Schoß Horst  Rotary  Kulüpleri de bu dostluğa katıldı.  


Anahtar Kelimeler: Alman Medyası