SINAV KAYGISINI AŞMANIN YOLLARI ANLATILDI

Beylikdüzü Belediyesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji Bölümü katkılarıyla Çocuk ve Ergenlerde Görülen Psikolojik Sorunlar” başlıklı seminerler, Beylicium AVM'deki Erol Günaydın Sahnesi'nde başladı.

BEYLİKDÜZÜ 17.03.2017 12:34:53 0
 SINAV KAYGISINI AŞMANIN YOLLARI ANLATILDI

Sınav kaygısının ele alındığı ilk seminerde Psikolog Ayşenur Elmalı, üniversiteye hazırlanan gençlere kaygıyı aşmanın ve dengede tutabilmenin yöntemlerini anlattı.

Beylikdüzü’nde üniversiteye hazırlanan gençler için seminerler dizisi başlatan Beylikdüzü Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden destek alıyor. Birçok konunun ele alınacağı “Çocuk ve Ergenlerde Görülen Psikolojik Sorunlar” başlıklı seminerlerin ilki de “Sınav Kaygısı” ile ilgili oldu. Üniversitenin Psikoloji Bölümü’nden olan Ayşenur Elmalı,; sınava hazırlanırken yaşanan kaygının boyutları ve kaygıyla nasıl başa çıkılabileceği ile hususunda gençleri aydınlattı.

“Kaygı Dengede Tutulmalı”

Çok kaygının ya da hiç kaygı duymamanın sonuçları etkileyebileceğini belirten Elmalı, “Sıfır kaygı mümkün değil, kaygıyı dengede tutmak gerekir. Kaygı fazla artarsa performans düşer, ama hiç kaygı duyulmazsa başarısızlık da görülebilir.” dedi. Elmalı, sınav kaygısının bireyin aile ve çocukluk yaşantıları, güven eksikliği, ailelerin kıyaslama yapması, ebeveynlerin eylem ve söylemlerinin tutarlı olmaması gibi etkenlerden kaynaklanabileceğini ortaya koydu. Sınav kaygısının bağışıklık sistemini düşürüp psikolojik, fiziksel ve ruhsal birçok sıkıntıya yol açabileceğine dikkat çeker Elmalı, erken teşhisin ve çözüm için doğru yöntemler izlenmesinin öneminden bahsetti.

Nefes ve Gevşeme Egzersizleri Yapıldı

16 ülke arasında yapılan bir araştırmada sınav kaygısı sıralamasında Türkiye’nin sondan 3. sırada olduğunu söyleyen Elmalı, “Sınava çok önem verilince kaygı artıyor, sınava fazla anlam yüklemek yanlış.” dedi. Kaygıyı azaltmada bir takım egzersizlerin önemine değinen Psikolog, katılımcı gençlerle birlikte gevşeme ve nefes egzersizleri yaptı. Bu yolla öğrencilere sakin kalmanın ve kaygıdan arınmanın püf noktaları da gösterilmiş oldu.

İstanbul Üniversitesi Aydın Üniversitesi desteğiyle düzenlenen seminerler, 23 Mart, 6 Nisan, 13 Nisan, 20 Nisan, 27 Nisan, 4 Mayıs, 11 Mayıs, 18 Mayıs, 25 Mayıs tarihlerinde yine Beylicium AVM Erol Günaydın Sahnesi’nde Saat 15.00’da gerçekleşecek.